Rownanie
Sonia19: Rozwiąż równanie:
|x2−x|=0
5 lis 20:49
rumpek: Masz odpowiedź? może?
5 lis 20:53
Sonia19: ja bym delte zrobila
x2−x=0
i z tego też
−x2+x=0
si?
5 lis 20:56
rumpek:
|x(x − 1)| = 0
|x|(|x − 1|) = 0
|x| = 0
x = 0
v
|x − 1| = 0
x − 1 = 0
x = 1
2o sposób:
1o x2 − x ≥ 0
x(x − 1) ≥ 0
Z: x∊(−∞;0>U<1,+∞)
x2 − x = 0
x(x − 1) = 0
x = 0 v x = 1
2o x2 − x < 0
Z: x∊(0,1)
−x2 + x = 0
−x(x − 1) = 0
Czyli tak samo i zgodne z dziedziną.
5 lis 20:57
bart: x
2≥x zachodzi zawsze..
a wiec mozemy pozbyc sie kresek

x
2−x=0
x(x−1)=0
x=0 lub x=1
5 lis 20:58
Sonia19: czyli moge dać taki zapis?
x2−x=0
Δ=1
√Δ=1
x1=0
x2=1
?
5 lis 21:05
AC:
Nie zawsze
Bart
0,5
2 < 0,5
5 lis 22:03