Rachunek prawdopodobieństwa
Redox: W kolejce do kina losowo ustawia się siedem osób. Między nimi są Krzyś i Beata. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że Krzyś i Beata będą stali obok siebie.
Mógłby ktoś to rozpisać, bo nie bardzo rozumiem jak to ma wyglądać?
5 lis 20:48
rumpek:
− − − − − − − (to jest te 7 osób

)
Czyli |Ω| = 7!
1
o K B − − − − −
2
o − K B − − − −
3
o − − K B − − −
4
o − − − K B − −
5
o − − − − K B −
6
o − − − − − K B
Czyli |A| = 6 * 2! * 2 = 6 * 4 = 24
| | |A| | | 24 | | 24 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 7! | | 5040 | | 210 | |
5 lis 21:00
rumpek: Niech sprawdzi to jakiś expert typu:
Eta,
Gustlik,
Basia,
Jack,
sushi,
kachamacha,
think,
Bogdan bo w szkole nie miałem jeszcze prawdopodobieństwa,
ani kombinatoryki
5 lis 21:03
Eta:
|A|= 2*6*5! K i M lub M i K −− dwa sposoby i na sześciu pozycjach
pozostałe pięć osób dowolnie czyli na 5! sposobów
5 lis 21:09
Redox: Ok teraz to ma ręce i nogi. Dzięki wielkie.
5 lis 21:16
rumpek: Ale wpadka

zamiast 2! miało być 5!

coś już za długo dzisiaj siedzę przy komputerze
i się styki palą
5 lis 21:19
Eta:

dla
rumpek
5 lis 21:20