nie umiem mnożyć...^^
Adam: mam takie równanie:
X * 0,72
0,85 = _____________
1 + [(x−1)*0,72]
5 lis 20:18
kachamacha: nawiasów pozbądź się w mianowniku i potem skorzystaj z"mnożenia na krzyż"
5 lis 20:56
Adam: a jak się ich pozbyć?
5 lis 21:09
kachamacha: wymnażasz okrągły przez 0,72, potem dodajesz 1
5 lis 21:11
Adam: czy tak:
1+ 0,72(x−1)+1 *0,72
5 lis 21:27
Adam:
5 lis 21:49
konrad: 1+(0,72x−0,72)
5 lis 21:50
konrad: no i dalej policz sam
5 lis 21:51
Adam: 0,85 x * 0,72
___ = ________________
1 1 + (0,72x − 0,72)
5 lis 22:00
Adam: czy moge skrocić 0,72X? Czy nie, bo jest też "−0,72" ?
5 lis 22:00
Adam: haaalo
5 lis 22:22
Beata: chętnie bym pomogła, ale nie wiem jak to zrobić ...
5 lis 23:01
Aga: 0,72x=0,85(0,72x+0,28)
6 lis 00:41