wyznaczanie wartości parametru m
fifi: wyznacz wartości parametru m, dla których nierównośc jest prawdzia dla każdego x nalezy do R:
x2+3x−m+2>0
5 lis 20:10
komar: Δ<0
5 lis 20:14
fifi: nie rozumiem
5 lis 20:18
fifi: jakieś obliczenia?
5 lis 20:18
rumpek:
Tak jak pisze
komar:
1
o
Δ = 9 − 4 * 1 * (−m + 2) = 9 − 4(−m + 2) = 9 + 4m − 8 = 4m + 1
4m + 1 < 0
4m < − 1 / :4
5 lis 20:19
komar: no i rumpek mnie ubiegł ; ) juz wszystko jasne?
5 lis 20:21
fifi: skąd wiemy że delta jest mniejsza od zera?
5 lis 20:40