matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planometria
m1 ;d ;d:
Jaką długość mają przyprostokątne △ABC, W którym IABI=10 oraz IDAI:IDBI=1:4?
5 lis 20:00
M:
5 mar 14:08
Mei Lin:
x+4x=10 5x=10 x=2 |AD|=2 |DB|=8 h=
√
|AD|*|DB
} i h>0 h=
√
2*8
=4 b
2
=|AD|
2
+h
2
b
2
=2
2
+4
2
=20 b=
√
20
=2
√
5
a
2
=|DB|
2
+h
2
a
2
=8
2
+16=80 a=
√
80
=4
√
5
5 mar 15:20