zadanko
Patryko: Bardzo proszę o rozwiązanie



Dla jakich wartości parametru m proste l i k są prostopadłe,
jeżeli:
k:y=(m−2)x− 1 l:y=(m+2)x+3
5 lis 19:51
limes: k⊥l ⇔ ak*al=−1 ⇒ (m−2)*(m+2)=−1 ⇒ m2=3⇒m=√3 v m=−√3
zgadza się?
5 lis 19:56
Patryko: a nie powinno być −5 ?
5 lis 20:00
Patryko: m2−22 =−1
m2+4=−1
m2=−5
5 lis 20:01
dero2005:
(a−b)(a+b) = a2−b2
(m−2)(m+2) = m2 − 22 = m2 − 4 a nie m2 + 4
6 lis 08:06
Aga: k II l⇔ak=al
m−2=m+2
0=4
sprzeczność ,te proste nie mogą być równoległe.
6 lis 10:45