matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiedząc ze α jest katem ostrym
piotrek:
Wiedząc ze α jest katem ostrym i cosα =
√
√
2−1
oblicz sinα i tgα
5 lis 19:36
limes:
1.
sin α
oblicz ze wzoru: sin
2
α+cos
2
α=1 po przekształceniu: sin α =
√
1− cos
2
α
podstaw, sprawdzę Ci wynik
sinα
2.
tg α
oblicz ze wzoru: tgα =
cosα
gdzie: cosα masz dany a sinα policzysz w podpunkcie 1. policz, sprawdzę.
5 lis 19:46