rownania
zadanie: x2IxI−7IxI+6=0 jak to zrobic?
5 lis 19:21
Godzio:
|x|3 − 7|x| + 6 = (|x| − 1|)(|x|2 + |x| − 6) (|x| − 1)(|x| + 3)(|x| − 2)
5 lis 19:24
Godzio:
Miało być = (|x| − 1)(|x| + 3)(|x| − 2)
5 lis 19:25
zadanie: z jakiego wzoru skroconego mnozenia korzystales?
5 lis 20:46
zadanie:
6 lis 11:05
6 lis 19:52
zadanie:
7 lis 07:40
krystek: Dla x≥0 mamy x3−7x+6=0⇒x3−x−6x+6=0⇒x(x2−1)−6(x−1)=0⇒..
x<0 mamy −x3+7x+6 =0i analogicznie
7 lis 08:45
Aga: Rozpiszę bez wartości bezwzględnych
−7x2=−x2−6x2 i grupowanie wyrazów
x3−x2−6x2+6=x(x2−1)−6(x−1)=x(x−1)(x+1)−6(x−1)=(x−1)[x(x+1)−6]=(x−1)(x2+
x−6)=(x−1)(x+3)(x−2).
Teraz każdy nawias przyrównujesz do zera, pamiętają, że zamiast x piszesz IxI.
IxI=1 lub IxI=−3 równanie sprzeczne lub IxI=2
x=1 lub x=−1 x=2 lub x=−2
7 lis 09:27
Godzio:
Ja najzwyczajniej w świecie dzieliłem
7 lis 09:35
Aga: Po twoim poście było błaganie, więc wtrąciłam swoje pięć groszy, a że na tym forum jestem od
niedawna więc nie wiem jakie panują zwyczaje. Zauważyłam, że niektórzy uważają się za
nieomylnych.
7 lis 10:32
krystek: Ja uważam ,że przecietny uczeń wyliczy jak podałam o 8;45
1)x≥0cd.(x−1)[x(x+1)−6=0⇒(x−1)(x2+x−6)=0⇒(x−1)(x+3)(x−2)=0 i mamy dwa rozw x=1,x=2(x=−3odpada)
2)x<0 cd.−x3+x+6x+6=0⇒x(−x2+1)+6(x+1)=0⇒(x+1)[x(1−x)+6]=0⇒(x+1)(−x2+x+6)=0⇒
(x+1)(−1)(x−3)(x+2)=0 daje nam x=−1 ,x=−2( x=3odpada)
Ale każdy stać może przy swoim uczeń, wybiera metodę dla niego najbardziej przejrzysta .
Aga nie ma ludzi nieomylnych.Najgorszą rzeczą jest jeżeli nauczyciel uważa sie za
takiego!
7 lis 12:36
Eta:
7 lis 13:24
krystek: 
do wieczora
Eta
7 lis 13:25
Eta:
Miłego dnia
7 lis 13:26
zadanie: ale jak podstawie 2 to nie wychodzi 0
7 lis 15:31
Aga: 8−14+6=0
7 lis 15:37
zadanie: rzeczywiscie
7 lis 15:45