Rozbić to wyrażenie tak, aby podstawiając 4 za x w mianowniku nie wyszlo 0
pigletek: (x−4)x2−√x
5 lis 19:17
pigletek: w liczniku jest (x−4)x, a w mianowniku 2−pierw. z x
cos male to i slabo widac
5 lis 19:20
pigletek: pomoze ktos? to chodzi o limes dazacy do 4 i nie umiem tego rozbic, aby nie bylo 0 w mianowniku
5 lis 19:27
pigletek: proszę
5 lis 19:54
arletka: | | (x−4)x | | (√x−2)(√x+2)x | |
limx→4 |
| = |
| = limx→4 (√x+2)x = 4*4= 16 |
| | 2−√x | | 2−√x | |
zauważ ze jak podstawisz 4 za x to nie ma znaczenia czy to jest
√x−4 czy 4−
√x
5 lis 19:58
pigletek: dziekuje
5 lis 20:00