matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź sinus kąta ostrego
piotrek:
Znajdź sinus kąta ostrego, jaki tworzy s osią OY prosta o równaniu y=2x
5 lis 19:08
Eta:
y= 2x to P(x, 2x) |OP|=
√
x
2
+4x
2
=
√
5
*x
x
sinα=
= ...................= U{
√
5
{5}
|OP|
5 lis 19:21
Eta:
√
5
sinα=
5
5 lis 19:21