trygonometria
basia: Jak to obliczyć?
4(sinx)/28(sin2x)/3=2sin4x
sinxsin2xsin3x=1/4sin4x
5 lis 19:06
Godzio:
sinx + sin2x =sin4x
sinx = sin4x − sin2x
| | 4x − 2x | | 4x + 2x | |
sinx = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinx = 2sinx * cos3x
2sinx * cos3x − sinx = 0
sinx(2cos3x − 1) = 0
5 lis 19:14
basia: dzięki, a może ma ktoś jakiś pomysł na to drugie równanie?
5 lis 19:21
Godzio:
Wskazówka:
| | 1 | |
sinx * 2sin2xsin3x = |
| sin4x * − różnica cosinusów |
| | 2 | |
5 lis 19:45
basia: ahaaaaaa, thx
5 lis 19:47
Godzio:
Hmmm, wiesz co to może nie pomóc zbytnio, ale próbuj
5 lis 19:47
Godzio:
sin4x = 2sin2xcos2x
2sinxsin2xsin3x − sin2xcosx2x = 0
−sin2x(−2sinxsin3x + cos2x) = 0
−2sinxsin3x ze wzoru na różnicę cosinusów daje nam
2x = a + b
6x = a − b
8x = 2a
a = 4x
b = − 2x
−sin2x(cos4x − cos(−2x) + cos2x) = 0 a ze wzorów red. mamy: cos(−x) = cosx
−sin2x * cos4x = 0
sin2x = 0 lub cos4x = 0
5 lis 19:50
basia: wychodzi, że
sinx(cos(5x)+cos(−x))=1/2sin4x
5 lis 19:59
basia: no właśnie liczyłam z tej twojej wskazówki i nie chciało mi wyjść
5 lis 20:01