Liczby Zespolone
Pożywny Seler: Wykonaj działania
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( 2 + |
| i ) + ( 5 + i ) = ( 2 * 5 − |
| i * i ) + ( |
| i * 5 + 2 * i ) = (10 − |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
i
2 = −1
| | 39 | |
a w odpowiedziach jest, że powinno wyjść |
| |
| | 4 | |
mohlby ktos wskazac prosze miu moj blad, wiem ze chodzi o znak, ale nie bardzo widze jakby mial
tam byc minus zamiastp lusa

z gory dzieki
5 lis 19:03
Pożywny Seler: nikt?
5 lis 19:12
Aga:
| | 1 | |
Jeśli między nawiasami jest znak + to wychodzi 7+1 |
| i, |
| | 4 | |
jeśli * to zamień − na plus w pierwszym wierszu i Ci wyjdzie
| | 5 | | 1 | | 41 | | 13 | |
10+2i+ |
| i− |
| = |
| + |
| i. |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
5 lis 19:12
Pożywny Seler: faktm iało być mnożenie
tylko, że mam podane takie wzór z wykładów
(a,b) * (c,d) = (ac − bd, ad + bc) wiec chyba powinien tam byc minus ?
chyab ze mam zle zapisany wzor ...
5 lis 19:15
Aga: Jeśli masz zapisaną liczbę w postaci sumy to mnożysz jak zwykłe wielomiany, tylko pamiętaj, że
i2=−1.
5 lis 19:20