funkcja liniowa
NN: Bardzo proszę o pomoc.
Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez początek układu współrzędnych oraz przez punkt
P,taki że P=(−2,1)
a) oblicz współczynnik kierunkowy a wykresu funkcji f i określ czy tworzy ona z osią X kąt
ostry czy rozwarty
b) napisz wzór funkcji f
5 lis 18:38
Eta:
y= ax 1= a*(−2) a= ...
a) a=tgα jeżeli a <0 kąt α −−− jest rozwarty jeżeli a >0 kąt α jest ostry
b) y=ax
y=....
5 lis 18:46
NN: Dziekuję
5 lis 19:33
Ela: proszę o pomoc,wyznacz dziedzine funkcji f określonej wzorem,f(x)=x+4
5 lis 19:39
NN: Jeszcze jedno zadanie....
Napisz wzór funkcji liniowej f w postaci y= ax+b wiedząć że przyjmuje
a) wartości ujemne w przedziale (−
∞ −4) i jej wykres jest nachylony do osi odciętych(nie
rozumiem o co chodzi) pod kątem 45 stopni
b)wartości nieujemne dla argumentów z przedziału (−
∞ 3> i jej współczynnik kierunkowy jest
równy −2
c)tylko wartości ujemne, a dla argumentu równego π przyjmuje wartość −4
i jeszcze jedno
co znaczy rzędna punktu przecięcia

?
5 lis 19:48
Gosiek : Jak pod kontem 45 stopni

wiem jak to chyba zrobic mialam to w 1 klasie
5 lis 20:06
NN: mógłby ktoś zerknąć na to zadanko?
5 lis 20:23
NN: ETA 

zobacz proszę
5 lis 22:44
Eta:
1/ tg45o=a=1
xo= −4 => f(−4)=0
to f(x)= x+b
0= 4+b => b= 4
f(x)= x +4
5 lis 22:48
rumpek:
a) skoro przyjmuje wartości ujemne dla tego przedziału, zatem miejsce zerowe to: A(−4,0).
oś odciętych (OX), oś rzędnych (OY). Skoro jest nachylona pod kątem 45
o. To:
y = ax + b
y = tg45
ox + b
y = x + b
Teraz podstawiasz ten punkt A i masz. Reszta podobnie. Tymczasem uciekam na film

Ciao
5 lis 22:49
Eta:
b) podobnie a= −2 xo= 3 f(3)=0
f(x)= ........
5 lis 22:51
NN: bardzo wam dziękuję
5 lis 22:52
NN: No właśnie nie rozumiem skąd tu −2x+6 bo taka jest odpowiedź
5 lis 22:53
Eta:
c)f(x)= −4 −−− funkcja stała
5 lis 22:53
NN: dla mnie było −2x−3
5 lis 22:53
Eta:
a= −2
b) f(x)= −2x+b f(3)=0
0= −2*3+b => b=6
to: f(x) = −2x+6
5 lis 22:55