Uzasadnij tożsamość
lk: Uzasadnij tożsamość a) tg2 α − sin2 α = tg2α * sin2 α b) cos α * ctgα+sin α=1 /sin α
5 lis 18:29
ccc: 25
6 lis 13:20
ccc: b) cosα * (cosα / sinα) + sinα = 1 / sinα
( cosα * cosα ) / sinα + sinα = 1 / sinα
cos2α / sinα + sin2α / sinα = 1 / sinα
(cos2α + sin2α) / sinα = 1 / sinα
1 / sin α = 1 / sin α
L = P
6 lis 13:35
ccc: Tamto "25 " to wypadek przy pracy
b) Przyjmując oznaczenie x=2α
mamy
tgx − sinx = tgx * sinx
sinx / cosx − sinx = (sinx / cosx) * sinx
sinx / cosx − (sinx*cosx) / cosx = sin2x / cos x
(sinx − sinx*cosx) / cosx = sin2x / cos x
Aby to była tożsamość musiałaby zachodzić równość:
sinx − sinx*cosx = sin2x
sinx ( 1− cosx) = sin2x
sinx ( 1− cosx) = sinx * sinx
Aby to była tożsamość musiałaby zachodzić z kolei równość:
1 − cos x = sinx , co po przeniesieniu cosx na prawą stronę daje:
1 = sinx + cosx , a to nie jest tożsamość, co można sprawdzić podstawiając np. x= 30◯
Być może jest błąd we wpisie treści zadania.
6 lis 13:50