matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz miare kata ostrego
mloda_mama:
Wyznacz miarę kąta ostrego α wiedząc że liczba sinα jest rozwiązaniem równania 2x
2
− 7x +3=0
5 lis 18:20
arletka:
1
Rozwiąż równanie kwadratowe wychodzą pierwiastki x=3 i x=
2
1
Wiesz że sisus przyjmuje wartości sinα=<−1,1> dlatego w tym przypadku sinα=
z tego
2
π
wynika że α =
6
5 lis 18:27
Eta:
Δ=25
√
Δ
=5
1
x= 3 v x=
2
1
sinα=3 −−− sprzeczność v sinα=
=> α= 30
o
2
5 lis 18:29
zdolowana:
jak rozwiazac to rownanie kwadratowe?
16 kwi 19:59