matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że.
patrycja.:
Wykaż, że suma kwadratów sinusów kątów ostrych trójkąta prostokątnego jest równa 1.
5 lis 18:05
Aga:
a
sinα=
c
a
2
sin
2
α=
c
2
b
sinβ=
c
b
2
sin
2
β=
c
2
a
2
b
2
a
2
+b
2
c
2
sin
2
α+sin
2
β=
+
=
=
=1.
c
2
c
2
c
2
c
2
5 lis 18:12