Napisz równanie prostej prostopadłej do niej i przechodzącej przez punkt C.
karramba: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dane punkty A=(1;2), B=(−1;3) i oblicz odległość
punktu C=(1;1) od wyznaczonej prostej. Napisz równanie prostej prostopadłej do niej i
przechodzącej przez punkt C.
dero2005:
współczynnik kierunkowy a
| | yB−yA | | 3−2 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| = −12
|
| | xB−xA | | −1−1 | | −2 | |
prosta przechodząca przez punkty A i B
y
AB = a(x −x
A) + y
A = −
12(x − 1) + 2 = −
12x +
52
odległośc punktu C od prostej
| | |AxC + ByC +C| | |
d = |
|
|
| | √A2 + B2 | |
równanie ogólne x + 2y − 5 = 0 A = 1 B = 2 C = −5 x
C = 1 y
C = 1
| | |1*1 + 2*1 −5| | | |−2| | | 2 | | 2√5 | |
d = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | √12 + 22 | | √5 | | √5 | | 5 | |
współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt C
y = a
1(x − x
C) +y
C = 2(x − 1) +1 = 2x − 1