Planimetria
Viper: Jak zrobić zadanie?
np. Wykaż, że długość wysokości trójkąta prostokątnego opuszczonej na przeciwprostokątną
oraz długości a, b dwóch przyprostokątnych tworzą ciąg geometryczny, to b2=ac, gdzie c
jest przeciwprostokątną w tym trójkącie.
15 mar 19:17
Viper: Czy ktoś wie jak zrobić zadanie?
15 mar 20:39
Viper: Pomocy
16 mar 17:47
Basia: Rozwiązuję
16 mar 17:55
Basia: czy jesteś pewny treści ?
w Twoim trójkącie
sinα = a/c ⇒ a = c*sinα
cosα = b/c ⇒ b = c*cosα
sinα = h/b ⇒ h = b*sinα
sinβ = h/a ⇒ h = a*sinβ = a*sin(90-α) = a*cosα
h <a i h < b
czyli h musi być pierwszym lub trzecim wyrazem ciagu
mamy 4 mozliwości:
h,a,b
h,b,a
a,b,h
b,a,h
powiedzmu a,b,h
b
2 = a*h = c*sinα*a*cosα = a*c*sinα*cosα
czyli gdyby to co masz w zadaniu miało być prawdą to
sinα*cosα =1
sinα*cosα = sin2α / 2
sin2α / 2 = 1
sin2α = 2
a to jest niemożliwe
czyli udowodniłam, że teza w Twoim zadaniu
nie może być prawdziwa
przynajmniej dla h,b,a i a,b,h
nad h,a,b i b,a,h jeszcze pomyślę
16 mar 18:40
Basia: dla ciagów h,a,b i b,a,h tw.jest prawdziwe
a2 = b*h = b*b*sinα = b2*sinα
b2 = a2 / sinα = a*(a/sinα) = a*c (bo sinα = a/c czyli c*sinα = a czyli c=a/sinα)
czyli wtedy gdy a<b
-------------------------------------------------------------------
dla a>b analogiczne tw. bedzie miało postać a2 = b*c
--------------------------------------------------------------------------
w treści zadania powinno być napisane, że a<b (inaczej, że a jest krótszą przyprostokatną
16 mar 18:47
Viper: Rozumiem (trochę jest trudne zadanie)...
16 mar 19:47
Viper: Dziękuję....
16 mar 19:49
Viper: Dziękuję....
16 mar 19:49
Viper: Dziękuję....
16 mar 19:49