Dla jakich wartości parametru m równanie ma 2 różne rozwiązania ?
mati: mx2−(2m−1)x+2m−1=0
5 lis 17:36
Aga: m≠0
Δ>0
5 lis 19:50
mati: No tak, ale czy mógłby ktoś mi ten jeden przykład rozwiązać krok po kroku?
5 lis 19:54
Aga: Δ=b
2−4ac=[−(2m−1)]
2−4*m(2m−1)=−4m
2+1
−4m
2+1>0
5 lis 20:04
rumpek:

1
o Gdy m = 0
0*x
2 − (2*0 − 1)x + 2*0 − 1 = 0
−(−1)x −1 = 0
x − 1 = 0
x = 1
To mamy tylko jeden pierwiastek, także założenie m ≠ 0
2
o
Δ = (2m − 1)
2 − 4 * m * (2m − 1) = (4m
2 − 4m + 1) − (4m * (2m − 1)) =
= 4m
2 − 4m + 1 − 8m
2 + 4m = −4m
2 + 1
−4m
2 + 1 > 0 / * (−1)
4m
2 − 1 < 0 / : 4
Teraz rysujesz parabolkę odczytujesz (uwzglęniasz, że nie może być m = 0)
| | 1 | | 1 | |
Już tak na szybko narysowałem i teoretycznie odp. to: m∊(− |
| , 0)U(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
I przed wszystkim sprawdź czy się zgadzają obliczenia bo coś ostatnio za dużo błędów robię xD
5 lis 20:05
mati: Dzieki wielkie
5 lis 20:08