matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprość wyrażenie błagam o pomoc :)
bystrzak:
(2
√
2
+4x)(4x−2
√
2
)−2(2x−0,25)
2
5 lis 17:31
M:
5 mar 15:31
Mila:
1
(4x+2
√
2
)*(4x−2
√
2
)−2*(4x
2
−2*2x*0.25+
)=
16
1
=16x
2
−4*2−(8x
2
−2x+
)=
8
1
=16x
2
−8−8x
2
+2x−
= ... dalej redukcja
8
5 mar 17:57