funkcja
alien: dla jakich wartości parametru m proste l i k są równoległe jezeli
k:(m−3)x+y+1=0 l: x+2y+1 =0
a1=a2 nie wiem czy od razu można podstawiac a czy trzeba cos zrobic zeby y było na początku?
5 lis 17:25
Eta:
k: y= .....
l: y=....
5 lis 17:30
alien: to jak mam to zrobic?
5 lis 17:34
Agnieszka: Trzeba porównać współczynniki stojące przy zmiennej x. Aby proste były równoległe współczynniki
muszą być takie same.
5 lis 17:43
Agnieszka: Współczynniki a porównujemy, gdy mamy postać kierunkową prostych. Eta dobrze podpowiedziała.
5 lis 17:48
michal: k: y=−(m−3)x −1
l: y= −x2 −12
i teraz ak ma się równac al
5 lis 17:48
alien: nie bardzo wiem jak to zrobić,moze ktos mi to pokazać bo ma kilka takich zadan
5 lis 17:48
alien: dzieki michal
5 lis 17:49
michal: −m+3 = −12
5 lis 17:51
alien: a jaki jest wspolczynik przy al czy to ma być 12
5 lis 17:53
alien: oki
5 lis 17:53