Trzeba uprościć w jakiś sposób ten przykład,, najlepiej krok po kroku
Michał: witam.
jak uprościć ten przykład...
czy możecie powiedzieć krok po kroku? jak to się robi
Uprość wyrażenie
3√2+√5 + 3√2−√5
wzory skróconego mnożenia umiem i nawet wiem z jakiego wzoru to się liczy, ale jak dochodze do
środka zadania to się gubię i nie wiem jak policzyć prosze o pomoc
(a+b)3= a3 +3a2b +3aB2 +b3
5 lis 17:19
Godzio:
Szybki sposób chcesz czy wolny

?
5 lis 17:25
Michał: taki który Twoim zdaniem najlepiej pomoże mojej tępej mózgownicy
5 lis 17:26
Godzio:
Ajć, czyli wolny

Zaraz rozpisze
5 lis 17:27
Michał: ok
5 lis 17:28
Godzio:
Weźmy
3√2 + √5 + 3√2 − √5 = x /
3
[ skorzystam z tutaj z nieco zmodyfikowanej wersji wzoru (a + b)
3,
(a + b)
3 = a
3 + 3a
2b + 3ab
2 + b
3 = a
3 + b
3 + 3ab(a + b) ]
2 +
√5 + 2 −
√5 + 3
3√2 + √5 *
3√2 − √5 * (
3√2 + √5 + 3√2 − √5) = x
3
4 + 3
3√(2 + √5)(2 − √5) *
x = x
3
4 + 3
3√4 − 5x = x
3
x
3 + 3x − 4 = 0
x
3 − x + 4x − 4 = 0
x(x
2 − 1) + 4(x − 1) = 0
x(x − 1)(x + 1) + 4(x − 1) = 0
(x − 1)(x
2 + x + 4) = 0 [ w drugim nawiasie brak rozwiązań ]
Odp:
3√2 + √5 +
3√2 − √5 = 1
| | √5 | | 1 | |
Drugi sposób, wystarczy zauważyć, że 2 + √5 = ( |
| + |
| )3 i |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 17:35
Michał: Ok Mistrzu, juz zaczynam rozumieć to ale zaciąłem sie na tym momencie.
x(x − 1)(x + 1) + 4(x − 1) = 0
(x − 1)(x2 + x + 4) = 0 [ w drugim nawiasie brak rozwiązań ]
jak się zamieniło to:
x(x − 1)(x + 1) + 4(x − 1) = 0
w to:
(x − 1)(x2 + x + 4) = 0 [ w drugim nawiasie brak rozwiązań ]
moje spostrzeżenia:
(x − 1)(x2 + x + 4) = 0
to wygląda jakby było wzięte ze wzoru:
a3+b3= (a−b)(a2+ab+b2)
proszę jeszcz o tą mała podpowiedź.
5 lis 18:00
Michał: sory

apropo moich spostrzeżeń prosze nie brać ich pod uwagę

widze że sa złe
5 lis 18:01
Michał: jezeli ktoś rozumie to prosiłbym o podpowiedź
5 lis 18:21
Aga: Wyłączasz (x−1) przed nawias a w drugim nawiasie piszesz wszystko oprócz x−1
(x−1)[x(x+1)+4]=0
x−1=0 lub x2+x+4=0
x=1, Δ=−7, drugie równanie nie ma rozwiązań, bo Δ<0
5 lis 18:31
Michał: ok juz rozumiem dziękuję Agatka

I Tobie dzięki mistrzu: Godzio
5 lis 18:43
Godzio:
5 lis 19:05
Aga: ok.
5 lis 19:14