dziwne równania trygonometryczne
iop: Mam do rozwiązania dwa przykłady
sin(π/2−x)=cos(π−x)
i
√log przy podstawie 1/2 z (−x)sinπx=0
czy może mi ktoś udzielić jakichś wskazówek jak to obliczyć?
5 lis 17:11
Godzio:
Jak wskazówki to wskazówki:
| | π | |
Mamy taki wzór redukcyjny: sin( |
| − x) = cosx i cos(π − x) = − cosx |
| | 2 | |
√log1/2(−x) * sin(πx) = 0
Najpierw dziedzina
− x > 0 i log
1/2(−x) ≥ 0 −− część wspólna
a * b = 0 ⇔ a = 0 lub b = 0
log
1/2(−x) = 0 lub sin(πx) = 0
Dalej chyba jasne ?
5 lis 17:19
iop: a to pierwsze równanie nie można jakoś inaczej rozwiązać?
5 lis 17:55
iop: a można pierwsze równanie zapisać tak
sin(π/2−x) = −cosx
a jeśli można to co dalej?
5 lis 17:58
iop: przepraszam już rozumiem, zamotałem się
dzięki za wskazówki
5 lis 17:59