PROblem
TOmek: | | α | | α | | 5 | |
Rozwiąz równanie sin4 |
| +cos4 |
| = |
| w przedziale <−π,π> |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
−−−−−−−−−−−−−−−
Dlaczego nie mogę zastosować do tego równania:
sin
2α+cos
2α=1 /
2
sin
4α+cos
4α+2sin
2α*cos
2α=1
| | α | |
Wydaje mi się ,ze jest spowodowane tym ,ze występuje |
| , ale przecież |
| | 2 | |
| | α | | α | |
sin2 |
| +cos2 |
| =1 czy nie  |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 17:04
TOmek:
5 lis 17:12
Godzio: A kto powiedział że nie możesz
| | α | | α | | α | | α | | α | | α | |
sin4 |
| + cos4 |
| = (sin2 |
| + cos2 |
| )2 − 2sin2 |
| cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 lis 17:13
TOmek: a no racja, wszystko pasuje, dzieki
czyli wzorek
| | α | | α | |
sin2 |
| +cos2 |
| =1 jest ok  |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 22:11
TOmek: tak sie zastanawiam czy da się odczytać
5 lis 22:13
TOmek: Eto? Pomozesz?
5 lis 22:18
TOmek:
6 lis 21:41
6 lis 21:44
TOmek: no jasne , dzieki
6 lis 21:53
Eta:
6 lis 21:53