Wyznacz ciąg ... aby był ciągiem geometrycznym
Majkel: 3√25, √|x-4|,3√625 + 2 3√25 + 4
proszę o podpowiedź bo
3√25 = t
i liczę i chińskie wyniki wychodzą
15 mar 19:01
Mickej: bawie sie może wyjdzie prosze o cierpliwość
15 mar 22:55
Eta:
Wychodzą "koszmarki"
Może coś źle napisałeś Majkel ? sprawdź !
15 mar 23:01
Mickej: doszłem do takiego czegoś

|x-4|=5
2+2*s
4\3+4*5
2\3 co daje nam
x-4=5
2+2*s
4\3+4*5
2\3 lub x-4=-(5
2+2*s
4\3+4*5
2\3)
15 mar 23:02
Basia: mam lepszy wynik Mickej







a
12 = a
1*a
3
t =
3√25
a
1 = t
a
3 = t
2 + 2t + 4
bo 625 = 25
2 ⇒
3√625 =
3√252 = (
3√25)
2
|x-4| = t(t
2 + 2t + 4) = t
3 + 2t
2 + 4t
x- 4 = t
3 + 2t
2 + 4t = 25 + 2(
3√25)
2 + 4
3√25
x = 29 + 2
3√625 + 4
3√25
lub
x- 4 = -(t
3 + 2t
2 + 4t) = -25 - 2(
3√25)
2 - 4
3√25
x = -21 - 2
3√625 - 4
3√25
15 mar 23:12
Mickej: przecież to to samo

tylko moje jest zapisane z podstawami 5 a ty masz z pierwiastkami

przynajmniej tak mi sie wydaje
15 mar 23:14
Basia: a co to jest s ?
15 mar 23:16
Mickej: s=5

tak mi jakoś zeszło na klawiaturze
15 mar 23:17
Eta:
Ja też mam taki jak Basia!
Pisałam ,że "koszmarki" ( bo za ładny to ten wynik nie jest?)
15 mar 23:18
Basia: a już rozumiem ! tam nie "s" ma być tylko 5; wtedy to będzie to samo
15 mar 23:18
Eta:
Basia ... zajrzyj do "mała"
15 mar 23:19
Basia: Dane wejściowe też nie ! Czyli chyba tak musi być.
15 mar 23:20
Basia: o.k.
15 mar 23:20
Majkel: no mi to samo wychodzi mimo to dziwny ten wynik cóż zadanie maturalne za 6pkt ...mam
ciekawsze
16 mar 16:09