.
zaq: jak to rozwiązać?
Dana jest funkcja F (x) = ax2 + bx + 5 . Wyznacz a i b wiedząc, że .
wyliczyłam
F (x+ 1)− F(x) = 8x + 3 z tego wyszło mi 2ax+a+b
i co dalej z tym zrobić?
5 lis 16:37
Aga:
2ax+a+b=8x+3 liczby przed x muszą być równe i wyrazy wolne też.
2a=8 i a+b=3
a=4, b=−1.
5 lis 16:43
zaq: a skad to a+b=3 ?
5 lis 16:45
Aga: Z Twoich obliczeń, poprawnych,sprawdziłam.Przyrównujesz współczynniki Przed x masz
z lewej strony znaku"=" 2a, a po prawej 8
a+b to jest wyraz wolny, (bo bez x) z lewej strony, a po prawej 3.
5 lis 16:51
zaq: ok,już wiem.
5 lis 16:51