prawdopodobieństwo (niby łatwe ale nie wiem:()
misiaczek19: dane są zdarzenia A, B takie, że P(A\B)=0,2; P(B)=1/3 i P(A')=0,4. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A iloczyn B.
15 mar 18:58
matura_z_matematyki: jestes jeszcze? za chwile powinienem Ci pomóc
15 mar 19:33
matura_z_matematyki: P(A|B)= P(A iloczyn B)/P(B)
0,2= P(A iloczyn B)/ (1/3)
1/5= P(A iloczyn B)*3 // obie strony dzielimy przez 3
P(A iloczyn B) = 1/15
Tak mi się wydaje...
15 mar 20:03
misiaczek19: ja robiłem tak : P(A iloczyn B)=1-P(A\B)-P(A') = 1-0,2-0,4=0,4
dzieki za pomoc

napisze później które było dobrze
15 mar 21:29