jak obliczyc.
teresa: rozwiąz równania i nierówności
a) −4x2−16x+9=0
b) 2(2x−3)(x+1)−5(x−1)2=2(x−2)(x−1)
d) x2−7x+12>0
e) −4a2−16a+9<0
5 lis 15:47
dero2005:
−4x
2 − 16x + 9 = 0
Δ = b
2 − 4ac = 256 + 144 = 400
√Δ =
√400 = 20
| | −b−√Δ | | 16−20 | |
x1 = |
| = |
| = 12
|
| | 2a | | −8 | |
| | −b+√Δ | | 16+20 | |
x2 = |
| = |
| = −92 |
| | 2a | | −8 | |
5 lis 17:43
dero2005:
1(2x−3)(x+1)−5(x−1)2 = 2(x−2)(x−1)
(4x−6)(x+1) − 10x + 10 = 2x2 − 2x − 4x + 4
4x2 + 4x − 6x − 6 − 10x + 10 − 2x2 + 2x + 4x − 4 = 0
2x2 − 6x = 0
2x(x − 3) = 0
2x = 0 → x1 = 0
x − 3 = 0 → x2 = 3
5 lis 17:51
dero2005:

x
2 − 7x + 12 > 0
Δ = 49 − 48 = 1
√Δ = 1
x
1 = 3
x
2 = 4
x ∊ (−∞ , 3) ∪ (4 , ∞)
3 > x > 4
5 lis 17:59