równanie trygonometryczne
poi: |sin4x−cos4|=1/2
5 lis 15:40
poi: proszę o rozwiązanie
5 lis 15:53
ICSP: próbuj sam

Wiedz że
sin
4x − cos
4x = −cos2x
teraz już proste
5 lis 16:02
ICSP: Prawda że słodkie
5 lis 16:05
poi: a skąd mam od razu wiedzieć że sin4x−cos4=−cos2x ?
5 lis 16:31
poi: oczywiście dziękuje za podpowiedź
5 lis 16:31
Aga: sin4x−cosx=(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x)=−(cos2x−sin2x)=−cos2x
5 lis 16:37
poi: też tak rozpisywałam i nie chciało mi to wyjść
jeszcze raz wielkie dzięki
5 lis 16:53