wielomiany
Magda: Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)=(x2+4x-1)2-16 i podaj jego
pierwiastki.Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia na różnice kwadratów
15 mar 18:50
Eta: Pomagam
15 mar 18:51
tim: cometa

wróciła

A podobno wydać cię do 76 lat ^^
15 mar 18:52
Eta:
a 2 - b2 =(a +b)(a - b)
więc tak:
a = x2 +4x - 1 b = 4
dasz już radę? napisz jaki masz rozkład ?... czekam !
15 mar 18:53
Eta:
Tim! Witam! niewiele mi już brakuje tych lat< mruga>
15 mar 18:54
tim: 
do comety, taa jasne
15 mar 18:55
Eta: Tim! Jak tam zakupy? ... udane?
15 mar 18:56
tim: No powiedzmy, rodzice nie chcieli mi bluzki kupic

, ale spodnie i buty mam. xD
Podsumowując udane? A ty gdzie odleciałaś na 2 godzinki? ^^
15 mar 18:58
Magda: (x2+4x-1)2-42=(x2+4x-1-4)(x2+4x-1+4)=(x2+4x-5)(x2+4x+3) a dalej nie wiem
15 mar 18:58
tim: Czemu wszyscy piszą tim z dużej?
15 mar 18:58
Magda: no napiszcie czy dobrze?
15 mar 19:02
Eta: Magda? jak nie wiesz? policz delty dla każdego wyrażenia w nawiasie1
i oblicz x1 i x2 jeżeli są
15 mar 19:04
Eta: Magda! rozkład masz poprawny oczywiście
15 mar 19:04
Magda: w odp w książce jest taki rozkład a ja nie wiem dlaczego (x+5)(x=3)(x+1)(x-1)
15 mar 19:08
Eta:
Magda liczysz deltę dla 1) nawiasu
Δ=36 √Δ = 6 x1 = (-4+6)/2= 1
x2 = ( - 4 - 6)/2 = - 5
czyli pierwszy wielomian ma rozkład ( x -1)( x +5)
policz deltę w drugim podaj jakie masz x1 i x2
15 mar 19:15
Eta:
Policzyłaś?.... wszystko ok. odp: w książce poprawna
i tak wyjdzie

czekam na te pierwiastki!
15 mar 19:18
Magda: w drugim delta jest mniejsza od zera
15 mar 19:23
Eta: nie


jak Ty liczysz?
zobacz: Δ= 4
2 - 4*3 = 16 - 12 = 4
√4 =2
x
1= ( -4 +2)/2= - 1 x
2 = ( - 4 -2)/2= - 3
więc rozkład jest: ( x +1)( x +3)
więc łacznie masz rozkład:
( x+5)( x -1) ( x +3)(x +1) zgadza się ?
15 mar 19:29
Magda: tak dzięki
15 mar 19:31
tim: Eciu, a jak myślisz czemu wszyscy piszą tim z dużej? %^
15 mar 19:35
15 mar 19:40
tim: 
No dobrze, teraz już mi bez różnicy

. To dlatego że jestem najmłodszy [chyba]?
15 mar 19:41
Eta:
Za to baaaaaardzo mądry

Nie chce mi się wierzyć ,że jesteś gimnazjalistą ?

Jak to prawda ? ... to jesteś w moim odczuciu
fenomenem
15 mar 19:45
tim: Naprawdę [2 gim]. Mogę ci świadectwo zeskanować jakbyś chciała ^^. Nie no żart.
15 mar 19:48