proszę o pomoc
1. pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 8cm2 a jego ściany boczne są
trójkątami równoramiennymi o kącie między ramionami 30 stopni. oblicz pole pow. całkowitej
tego ostrosłupa. −−−> wynik: 8(3+ √3) cm2
2.wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z krawędzią boczną kąt 60 stopni. podaj
| 1 | ||
obj. tego ostrosłupa jeśli wiadomo, że podstawa ma pole równe P. −−−> odp.: | P √6P | |
| 18 |
| √3 | ||
a3 | ||
| 24 |
dane : Pp = 8 cm2
Pp = a2 = 8 cm2
a = √Pp = √8 = 2√2 cm
rysunek po prawej stronie
| hs | |
=ctg 15o
| |
| a2 |
| ctg 60o*ctg 45o + 1 | ||
ctg 15o = ctg(60o−45o) = | =
| |
| ctg 45o − ctg 60o |
| √33*1 + 1 | ||
= | = 2 + √3
| |
| 1 − √33 |
dane P
a = √P
d = a√2 = √P*√2 = √2P
| h | √3 | ||
= ctg 60o = | |||
| d2 | 3 |
| √2P*√3 | √6P | |||
h = d2*√33 = | = | |||
| 2*3 | 6 |
| √6P | ||
V = 13*P*h = 13*P* | = 118P√6P cm3 | |
| 6 |
dane : a
| a√3 | ||
hp = | ||
| 2 |
| h | |
= ctg 30o = √3
| |
| 13hp |
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 1 | a2√3 | a | a3 | |||||
V = 13*Pp*h = | * | * | = | *√3 cm 3 | ||||
| 3 | 4 | 2 | 24 |
dziękuję