Prawdopodobieństwo
Agnieszka: Błagam o pomoc.Oblicz prawdopodobieństwo wygrania w opisanej grze losowej: Wpudełku znajdują
się kule oznaczone cyframi 1,2,3,4. Uczestnik losuje dwie kule i oblicza różnicę liczb, jakimi
kule oznaczono. Jeżeli wynik jest liczbą parzystą, rzuca jeden raz kostką sześcienną, w
przeciwnym razie wykonuje dwa rzuty kostką sześcienną. Wygrywa, jeśli co najmniej raz wyrzuci
5 oczek.
5 lis 14:59
Agnieszka: Czy nikt mi nie pomoże?
5 lis 17:53
Agnieszka: Ponawiam prośbę
6 lis 19:29
Agnieszka:
7 lis 19:03
nieokiełznany: Ok, więc tak:
Uczestnik losuje dwie kule (bez powtórzeń):
| | 4! | |
|Ω1| = |
| = 3*4 = 12 |
| | (4−2)! | |
oblicza różnicę liczb, jakimi kule oznaczono (różnica będzie liczbą parzystą jeśli od parzystej
odejmiemy parzystą albo od nieparzystej odejmiemy nieparzystą)
A
1 − różnica liczb jest liczbą parzystą
|A
1| = 2*1 + 2*1 = 4
|Ω
2| = 6
A
2 = 1 − wyrzuci 5−tkę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A1) * P(A2) = |
| * |
| = |
| − prawdopodobieństwo tego, że wylosuje różnicę |
| | 3 | | 6 | | 18 | |
parzystą, rzuci raz kostką i wygra
B
2 − różnica liczb jest liczbą nieparzystą
|B
1| = 2*2 + 2*2 = 8
| | 2 | | 1 | |
P(B2) = |
| = |
| − rzuca 2x kostką, więc szansa trafienia 5−tki wzrasta dwukrotnie |
| | 6 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
P(B1) * P(B2) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 5 | |
Odp: Prawdopodobieństwo wygranej w tej grze wynosi |
| . Chyba ; ) |
| | 18 | |
7 lis 20:04
Agnieszka: Dzięki, że zlitowałeś się nad moim zadaniem i nade mną
7 lis 21:57