matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
ola:
sin6x
lim
2x
x→0
5 lis 14:59
Vizer:
sinx
Wykorzystaj, że lim
x→0
=1
x
5 lis 15:01
Aga:
sinax
lim
x→0
=a
x
sin6x
1
sin6x
=
*
2x
2
x
5 lis 15:11
ola:
sinx
tylko właśnie jak doprowadzić do
?
x
2sin3xcos3x
i podzielić przez dwa? i co dalej? czy całkiem inaczej?
2x
5 lis 15:14
Godzio:
2sin3xcos3x = sin6x
sin6x
3sin6x
=
2x
6x
5 lis 15:17
Aga:
Jakby nie liczyć, to granica wynosi 3.
5 lis 15:21
ola:
dzięki
5 lis 15:22