Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n nie mniejszej od 1 zachodza równości:
uczeń: 13 + 23 + 33 + ... + n3 = (n(n+1) / 2 ) 2
W drugim wyrażeniu jest ułamek: na górze jest n (n+1) i całość podzielona przez dwa i wszystko
podniesione do kwadratu
5 lis 14:31
Aga: Dowód indukcyjny
L=P
2
0
Zakładamy,że równość jest prawdziwa dla n=k
i mamy udowodnić słuszność wzoru dla n=k+1
| | [(k+1)(k+2)]2 | |
13+23+33+...+k3+(k+1)3= |
| |
| | 4 | |
| | (k(k+1)2 | | k2(k+1)2+4(k+1)2(k+1) | |
L=13+23+33+...+k3+(k+1)3= |
| +(k+1)3= |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| (k+1)2(k2+4k+4) | | (k+1)2(k+2)2 | |
| = |
| |
| 4 | | 4 | |
L=P.
5 lis 14:53
Trivial:
Dowód sumacyjny.
Definiujemy x
k = x(x−1)(x−2)...(x−k+1).
∑x
3δx = ∑x(x
2)δx = ∑x[(x−1)(x+1) + 1]δx = ∑x[(x−1)[(x−2)+3] + 1]δx =
= ∑[x(x−1)(x−2) + 3x(x−1) + x]δx = ∑[x
3 + 3x
2 + x
1]δx =
| | x2 | | x2 | |
= |
| [(x−2)(x−3) +4(x−2) + 2] = |
| [(x−2)(x+1) + 2] = |
| | 4 | | 4 | |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
= |
| [x2−x−2 + 2] = |
| (x2−x) = |
| x(x−1) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | x2 | | x(x−1) | |
= ( |
| )2 = ( |
| )2. |
| | 2 | | 2 | |
| | x(x−1) | | (n+1)n | | 1*0 | |
∑k=1..n k3 = [ ( |
| )2 ]1..(n+1) = ( |
| )2 − ( |
| )2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 lis 15:08
Trivial: Oczywiście po sumowaniu wszędzie powinno być + c, ale można przyjąć, że c=0 (i tak nie ma to
znaczenia przy liczeniu sum oznaczonych).
5 lis 15:10