pliss
kasia: A=(−2;1). B=<1,4). Wyznacz A∪B, A∩B,A/B, B/A
5 lis 14:18
UŚkowa: A∪B = (−1,0, 1,2,3)
A∩B =(1)
A/B=(−1,0)
B/A=(1,2,3)
Krótki komentarz:
Zbór A to liczby −1,0 gdyż zbiór nie jest domknięty z żadnej strony
Zbór B to liczby 1,2,3,gdyż jest domknięty z lewej strony a więc 1 należy do zbioru.
Oczywiście moje założenia są zgodne dla liczb naturalnych, bo jeśli w zadaniu masz inaczej
określony zbiór liczb w którym masz pracować to powinnaś go tutaj podać.
Suma zbiorów to elementy należące do zbioru A i do B. Różnica to elementy należące do zbioru a
a nie należące do B i druga możliwość należące do B nie należące do A. Iloczynem dwóch zbiorów
nazywamy ich cześć wspólną.
5 lis 15:53
Aga: Może chodzi tu o przedziały liczbowe ,jako podzbiory liczb rzeczywistych.
Wtedy rozwiązanie byłoby inne.
5 lis 15:57
Wojtek: A = <−3;4) B= (0,7) znajdź A∩B, A∪B, A\B, B\A
5 lis 20:44
Bogdan:

Rozwiązanie
UŚkowej jest do bani.
Poprawne rozwiązanie:
Kasia:
A∪B = (−2, 4), A∩B = ∅, A \ B = A, B \ A = B
Wojtek:
A∪B = <−3, 7), A∩B = (0, 4), A \ B = <−3, 0>, B \ A = <4, 7)
5 lis 23:25