liczby zespolone
parapa: mam pytanie, moglby mi ktos rozpisac jak to działa w przypadku jednostki urojonej gdy podnosimy
ja do ujemnej potegi?
np
i−1 albo i−2 z groy dzieki
5 lis 13:49
Rivi: | | 1 | |
i−1= |
| =(chyba jest to −i, ale nie mam pewności) |
| | i | |
5 lis 14:03
ICSP: | 1 | | 1 | | i | | i | | i | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = −i |
| i | | i | | i | | i2 | | −1 | |
5 lis 14:07
parapa: dzienk
a i
−3 
?
5 lis 16:40
parapa: bo jak robie tak
| | 1 | |
i−3 = U{1}{i3) = |
| = U{1}{−i) a ma wyjść i  |
| | i2 + i | |
5 lis 16:47
Aga: | | 1 | | 1 | | 1 | | i | |
i−3= |
| = |
| = |
| * |
| =i |
| | i3 | | −i | | −i | | i | |
5 lis 16:55
parapa: no dobra i wlasnei nad tym myslalem bo mozna zrobic tak zeby pomnozyc * i, no ale mozna tez
przez − i i wtedy wychodzi
| 1 | | −i | | −i | |
| * {−i}{−i} = |
| = |
| = −i |
| −i | | −(i2) | | −(−1) | |
5 lis 17:02