Trudna sprawa; /
Darth Vader: Witam, mam problem z zadaniem o tresci : "wskaz liczby rzeczywtsite a, b, c, takie, ze
prawdziwa jest rownosc wyrazen wymiernych".
a) 1/(x(x+1)(x+2)) = a/x + b/(x+1) + c/(x+2)
Opowiem po krotce jak sie za to zabralem: sprowadzilem do wspolnego mianownika, potem na jedna
strone wszystko. I nie wiem co dalej z tym poczac. Ta nieszczesna jedynka ktora zostaje psuje
mi cala zabawe; /
5 lis 13:41
Godzio:
To jak sprowadziłeś do wspólnego mianownika, to przyrównaj współczynniki,
np. L = 1, P = a(x + 1)(x + 2) + bx(x + 2) + cx(x + 1) Wyłącz najwyższe potęgi przed nawias i
przyrównuj, przy x
2 i x jest 0, wyraz wolny = 1
5 lis 13:52
Darth Vader: doszedlem wlasnie do tego momentu co Ty. I nie rozumiem co mam zrobic.
5 lis 13:58