Wielomiany
Miśka: Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli:
W(x) = x4 − 2x3 + ax2 − 3x + b
P(x) = x2 − 3x + 3
Według mnie to powinno wyglądać tak:
W(x) = (mx + k)(x2 − 3x + 3) (wychodzi, że m = x)
W(x) = x4 − 3x3 + 3x2 + kx2 − 3kx + 3k
W(x) = x4 − 3x3 + x2(3+k) − 3kx + 3k
nie wiem co zrobić z x3, w jaki sposób to do siebie przyrównać
i pytanie co dalej, bo mi ciągle wychodzi k = 1, a = 4, b = 3
5 lis 13:29
ICSP: podziel pisemnie.
5 lis 13:34
Godzio:
mx * x2 = x3, a Ty masz wielomian 4 stopnia, więc mnożysz przez:
(x2 + bx + c)(x2 − 3x + 3)
5 lis 13:35
Miśka: Ale plama...... dziękuję
5 lis 13:36