f.wymierna
stokrotka: gdzie jest blad
| x2−25 | | 10x | |
| − |
| = 0 |
| 25+x2 | | 25+x2 | |
df: x(x−25)≠0
x≠0 i x≠−25
df= R\{0,−25}
x
2−10x−25=0
Δ=200
√Δ= 10
√2
x
1= 5−5
√2
x
2=5+5
√2
a w odpowiedziach jest −5−5
√2 i −5+5
√2
5 lis 13:20
ziomek:
5x(5+x) =

?
5 lis 13:33
Miśka: z moich obliczeń wynika, że w mianowniku powinno być 5x2 + 25x zamiast x2 + 25
5 lis 13:33
ola: przy sprowadzaniu do wspolnego mianownika 5x(5+x)= 25x−5x2
5 lis 13:35
ola: 5x(5+x)= 25x+5x2
5 lis 13:35
ziomek:
(5−x)(5+x)=25−x2
5 lis 13:38
ziomek:
−x
2 − 10x +25 =0
Δ=200
5 lis 13:42
ziomek:
| 5−x | | 2 | | (5−x)(5+x)−10x | | 25 − x2−10x | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 5x | | 5+x | | 5x(5+x) | | 5x(5+x) | |
5 lis 13:46
stokrotka: tak, macie racje..ale nadal to wszystko nie zmienia wyniku. zmienia df.. co do (5−x)(5+x) =
25−x2 to racja,ale tez to nic nie zmienia.
5 lis 13:48
stokrotka: a ok,racja−zmienia.dziekuje
5 lis 13:48