Planimetria
Viper: Jak mam rozwiążać zadanie bo nie za bardzo rozumiem?
Przekątyna prostokąta jest dwa razy dłuższa od jego krótszego boku.
a) wyznacz kąt między dłuższym bokiem i przekątną prostokąta
b) wyznacz długości boków tego prostokąta, jeśli wiadomo, że jego obwód jest równy
20(1+√3)
15 mar 18:20
tim:
______________________
| /|
| / |
| / | a = 10
| / |
|/30O.________________ |
b = a√3 = 10√3
Wiemy, że przekątna ma 2a (dwa razy dłuższa od krótszego boku).
Przypomnij sobie w gimnazjum była taka zależność w trójkącie 30,60,90.
przeciwprostokątna - 2x
jeden bok {przy którym jest kąt 60O}{na przeciwko kąta 30O} - x
drugi bok {przy kącie 30O.}{na przeciwko 60O} - x√3
Widzimy, że ten trójkąt wpasuje nam do zadania, a więc kąt ma 30O.
Obwód ma być 20 + 20√3
a + a + a√3 + a√3 = 20 + 20√3
a = 10
Wg mnie jest to najprostsze rozwiązanie.
15 mar 18:46
Viper: Dzięki że mi pomogłeś, tylko nie rozumiem treść zadania.
15 mar 19:03
tim: Treści, a wkótym miejscu?
15 mar 19:08