matematykaszkolna.pl
Jakie pary wielokątów otrzymamy z sześciokąta foremnego? Tomii: Kawałek papieru w kształcie sześciokąta foremnego chcemy przeciąć na dwie części jednym prostoliniowym cięciem.Jakie pary wielokątów możemy w ten sposób otrzymać?
15 mar 18:10
Bogdan: Po prostu narysuj kilka sześciokątów foremnych i każdy z nich przetnij linią prostą, sam zobaczysz.
15 mar 18:15
Tomii: Są to trapezy?Tak mi wyszłoemotikonka!
15 mar 18:30
Tomii: Dziękuje Ci, bardzo mi to pomogło emotikonka
15 mar 18:32
tim: A przetnij np. w połowie: otrzymasz 2 pięciokąty. A np. jedno bardziej z prawej: trójkąt i pięciokąt.
15 mar 18:37
Tomii: Mam jeszcze jedne zadanie ,które sprawiam mi problem.Proszę o pomoc!Mamy liczby 6,6,7,7,8,8,9,9.Paweł i Kuba zapisują te liczby na przemian w wierzchołkach sześcianu.Zaczyna Kuba.Czy Paweł może postarać się,aby suma liczb na każdej ścianie była podzielna przez 30,niezależnie od tego jak będzie postępował Kuba? Jak to zrobić?Proszę o pomoc.Zadanie na jutro.
15 mar 18:39
Tomii: Kto mi pomoże.Liczę na Was!
15 mar 18:45
tim: Więc aby było podzielne przez 30 na każdej ścianie może być jedna z dwóch tych samych cyfr (6+7+8+9 = 30). Więc jak Kuba użyje 6, Paweł musi napisać 6 na innej ścianie (tak aby 6 Kuby nie była na tej samej).
15 mar 18:49
Tomii: Dzięki Ci "Tim" bardzo mi pomogłeś w tym zadaniu (kamień z serca Mi spadł) emotikonka! JESZCZE RAZ DZIĘKI WIELKIE emotikonka!
15 mar 18:57