srednia masa
ewelina11:

Srednia masa pięciu czternastolatków, których wagi podane są w tabeli wynosi:
5 lis 12:37
dero2005:
| | 46+47+44+43+45 | |
m− = |
| = 45 |
| | 5 | |
5 lis 12:49
ewelina11: czyli to jest policzone ze zworu na srednia arytmetyczna a dlaczego nie ze zworu na srednia
wazona
5 lis 13:25
dero2005:
bo tu nie ma wag
5 lis 17:08
dero2005:
jeżeli zadanie było by np. takie:
trzech chłopców waży po 44 kg, dwóch po 46 kg, czerech po 47 kg, jeden 45 kg
wtedy by było
| | 3*44 + 2*46 + 4*47 + 1*45 | | 132 + 92 + 188 + 45 | |
m = |
| = |
| =
|
| | 3 + 2 + 4 +1 | | 10 | |
i to by była średnia ważona bo liczba cłopców, którzy mają jednakowy ciężar jest wagą
5 lis 18:28