Zad.
Udowodnij, ze dla każdej dodatniej liczby naturalnej n suma odwrotności pierwiastków
kwadratowych z liczb naturalnych od 1 do n jest nie mniejsza od pierwiastka kwadratowego z
liczby n.
Proszę o jak najszybszą pomoc.
Potrzebuje pomoc
| 1 | ||
1. dla n = 1 mamy: | ≥ √1 − OK. | |
| √1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + | + ... + | ≥ √k | ||||
| √1 | √2 | √3 | √k |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | + ... + | + | ≥ √k+1 | |||||
| √1 | √2 | √3 | √k | √k+1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
( | + | + ... + | ) + | ≥ √k+1. | ||||
| √1 | √2 | √k | √k+1 |
Właśnie wiem ze ten nawias trzeba zastąpić tym wyrażeniem z poprzednika implikacji, ale mam
problem z dalszym przekształcaniem tego.
Wiem, ze to dużo pisania, ale jakaś dalsze wskazówka, bo wogóle nie wiem co robić jak mam znak
nierówności. Z równaniami to bez problemu lece, ale tu jakaś lipa
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + ... + | ≥√k ≥ √k+1 − | |||||
| √1 | √2 | √k | √k+1 |
| 1 | ||
Z indukcji wiemy, że ta suma ≥ √k, czyli jeżeli √k ≥ √k+1 − | to mamy OK. | |
| √k+1 |
| 1 | k+1 | 1 | k | |||||
√k+1 − | = | − | = | . | ||||
| √k+1 | √k+1 | √k+1 | √k+1 |
| k | ||
Teraz, czy √k ≥ | ? | |
| √k+1 |
| 1 | ||
masz postać √k+ | ≥√k+1, potęgujesz , usuwasz samo "k" z obu stron, dodajesz to po | |
| √k+1 |
| 2 | ||
≥1 co kończy dowód (wymyśl i napisz dlaczego ![]() | ||
| √1+1k |
| 2√k | 1 | ||
+ | ≥ 1 ![]() | ||
| √k+1 | k+1 |






















!




















!
Błagam na poniedziałek muszę to umieć
Mam też pytanie do Ciebie.
Jak udowadniasz np. dla n≥2 to w
10 dowód dla n=2
20 założenie dla k>2 [a nie dla k≥2
]
i dowód dla k+1>3 [a nie dla k+1≥3
]
!
Czy takie zagadnie jak :
− potęga punktu P względem okręgu
− ognisko paraboli
itd.
... są na maturze z matmy 
