plis pomocy
OLA: pomóżcie MI

Rozwiąż równanie. W pierwszej kolejności doprowadź każdą ze stron do
równania do postaci sumy algebraicznej.
a) 3(x+1)=2x
b) 5(z-2)=7(1-z)
c) 2(x+4)-6=3(x-2)+7x
d) 3(y+1)+6y=-2(y-1)+8
15 mar 18:08
tim: Pomagam.
15 mar 18:09
tim: a) Jak masz nawias to mnożysz liczbę przez przez pierwszą w nawiasie i przez drugą.
np. 3(x+1) = 3 * x + 3 * 1 = 3x + 3
Napisz co wyjdzie. Przenieś x na jedną stronę, a liczbę na drugą [chyba potrafisz].
Jak coś nie wyjdzie napisz.
15 mar 18:11
OLA: zrób c i d jak byś mógł a a i b moze na przykładzie c i d zrobię
15 mar 18:11
tim: W c i d wymnażasz początek nawiasu przez środek:
2(x+4) = 2x + 8
3(x-2) = 3x - 6
Spróbuj zapisać c i rozwiązać.
15 mar 18:12
tim: Czekam na wynik.
15 mar 18:13
OLA: nie rozumię a jeśli zrobisz 2 ostanie najtrudniejsze to może a i b zrobię
15 mar 18:15
tim: Olu, ale czego nie rozumiesz?
Jak masz nawias i na początku coś to wymnażasz:
np.
2(x+4) = 2 * x + 2 * 4 = 2x + 8
Podstaw te opuszczone nawiasy i powstaje:
2x + 8 - 6 = 3x - 6 + 7x x na jedną stronę, liczby na drugą
2x - 3x - 7x = - 8 + 6 - 6
- 8x = -8 / : -8
x = 1
15 mar 18:17
15 mar 18:17
OLA: e rzeczywiście coś łapię
15 mar 18:18
OLA: wiesz rozwiązałem a i b ale nie wiem co z d bo jak obliczam to żle a i b proste a d chyba
za długie obliczenie i sie głubie
15 mar 18:20
tim: c już jest:
d) 3(y+1)+6y=-2(y-1)+8
3y + 3 + 6y = -2y + 2 + 8
9y + 3 = -2y + 10
11y = 7
y = 7/11
15 mar 18:20
OLA: dzięki

15 mar 18:23