Logarytmy
URM JUNIOR:
1.3√258x = (0,04)4x+7
2.(0,25)2-x = 1024/2x+5
3.22x+1-33*2x-1 +4=0
4.7-x-3*7x+1>4
1.Log4(2x-6)+log4(3x-11)=2
2.Log2x<4 tutaj mam pewne watpliwosci czy Log2x czy Log2x
3. 2x + 4x =72
Bardzo bym prosił o rozwizązanie tych zadań .. niestety z 3 i 4 mam problem a w
logarytmach mam problem 1. Natomiast reszte zrobiłem ale nie wiem czy dobrze.
15 mar 17:57
ANNA: 3. 2x+4x=72
2x+(22)x=72
2x+(2x)2=72
2x=z, z>0
z+z2-72=0
równanie kwadratowe
a=1,b=1,c=-72
Δ=1+288=289, √Δ=17
z=(-1-17);2=-18:2=-9<0 (odrzucamy) lub z=(-1+17):2=16:2=8
2x=8
2x=23
x=3- rozwiązanie
15 mar 18:21