równanie logarytmiczne
gryps: loga(x+√3)= −loga(x−√3)
5 lis 09:20
Aga: D: x+
√3>0 i x−
√3>0 , a>0 i a≠1
log
a(x+
√3)=log
a(x−
√3)
−1
Licz dalej.
5 lis 09:27
gryps: Nie mogę się doliczyć, może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego w odpowiedziach mam x=2? Nie rozumiem
tego.
5 lis 20:35
rumpek:
log
a(x +
√3) = log
a(x −
√3)
−1
| | 1 | |
x + √3 = |
| / * (x − √3) |
| | x − √3 | |
x
2 − 3 = 1
x
2 − 4 = 0
(x − 2)(x + 2) = 0
x = −2 (odpada) x = 2 (poprawna odpowiedź)
Troszkę chęci, a samo wyjdzie
5 lis 20:39
gryps: No tak, chęci to ja mam duże, gorzej z myśleniem. Zapomniałam o tej jedynce za znakiem=.
5 lis 20:42