wykres funkcji
grochu82: Naszkicuj wykres funkcji, która jest określona dla każdej liczby x∈<−9;9> oraz dla argumentu −3
przyjmuje wartość 5, a dla argumentu 3 wartosc −5, najwieksza wartość tej funkcji to 7, a
najmiejsza −6. Funkcja ma 3 miejsca zerowe i nie przyjmuje wartości 2 .
5 lis 08:19
paweł: paweł
5 lis 08:40
Aga:

To puste kółeczko na (2,2) jest niepotrzebne. Wykresów spełniających te warunki można
narysować wiele.
5 lis 08:59
grochu82: W jaki sposób można rozwiązać takie zadanie i jakie są wzory tych funkcji?
5 lis 09:17
Aga: Wydaje się, że nie ma w poleceniu , by podać wzór funkcji.
Wykres jednak trzeba poprawić, bo ta funkcja przyjmuje wartość 2.
To kółeczko puste przenieś na (−4,2) i zaznacz np kropką punkt (−4,−1)
5 lis 09:41
Aga:

Musisz zaznaczyć punkty które należą do wykresu:
(−3,5) i(3,−5)
dziedzina<−9,9> rysujesz pomocnicze linie przerywane leżące na prostej x=−9 i x=9 .
Od jednej prostej zaczynasz, a kończysz na drugiej kółeczkami zamalowanymi.
Rysujesz poziome linie pomocnicze (największa to 7)czyli y=7,
najmniejsza to −6 (rysujesz linię poziomą przechodzącą na y przez −6)
Dalej uwzględniasz, że ma być 3 miejsca zerowe, czyli trzy punkty muszą należeć do osi x.
I ostatni warunek na prostej y=2 muszą być kółeczka puste , a pod nim gdzieś zamalowane.
Pierwszy wykres ma jeszcze jeden błąd ,bo nie (−3,3). tylko (−3,5) ma należeć do wykresu.
Napisz, czy zrozumiałeś.
5 lis 10:06
grochu82: Dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie teraz wszystko jasne pozdrawiam.
5 lis 10:16