Zadanie z działu : wielokąty podobne
mana: Witam.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania bo ciężko mi trochu to idzie a potrzebuję na
jutro

Oto one :
suma dwóch figur podobnych równa się 340 dm
3 , a skala podobieństwa tych figur k=4
. Oblicz pole każdej z nich.
Z góry dzięki za odpowiedź .
15 mar 17:54
tim: Suma czego dwóch figur?
Czemu w dm3?
15 mar 17:55
Bogdan:
P1 - pole pierwszej figury,
P2 - pole drugiej figury
Rozwiąż uklad równań:
1. P1 + P2 = 340
2. P1 / P2 = 42
15 mar 18:13
mana: a no właśnie przepraszam za błąd, ma być 340 dm2
rozwiązuje ten układ równań i coś mi źle wychodzi , a wiem że w odpowiedziach ma być 320
dm 2 i 20 dm2
15 mar 21:23
tim: P1 + P2 = 340 P2 = 340 - P1
P1 / (340 - P1) = 16 /*(340-P1)
P1 = 16(340-P1)
P1 = 5440 - 16P1
17P1 = 5440
P1 = 320
A teraz?
15 mar 21:26
mana: a już wiem gdzie zrobiłam błąd
dziękuje
15 mar 21:47