trapez
abc: Uff, proszę o pomoc ,bo ja już nie mam konceptu ..
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 4 cm i 2 cm .Oblicz pole trapezu ,jeżeli
przekątna trapezu dzieli kąt przy dłuższej
podstawie na połowy.
4 lis 23:29
Bogdan:

A jakie miałeś pomysły na rozwiązanie?
4 lis 23:36
abc: Ustaliłem tylko że trójkąty są podobne
4 lis 23:47
abc: i na nic więcej nie wpadłem no i jestem w kropce
4 lis 23:48
Bogdan:
a teraz widzisz już rozwiązanie?
4 lis 23:49
abc: /dzięki za rysunek, brzydko go pominąłem /
4 lis 23:50
abc: nie ,nie bardzo ..
4 lis 23:51
Bogdan:
a o twierdzeniu Pitagorasa słyszałeś?
4 lis 23:52
abc: achh taak −pola trójkątów obliczam z tw.Pitagorasa − i tym samym muszę obliczyć h i to pozwoli
obliczyć mi pole trapezu .
proszę o potwierdzenie mojego pomysłu lub zaaprzeczenie
4 lis 23:59
Bogdan:

Oblicz po prostu wartość
h korzystając z twierdzenia Pitagorasa.
5 lis 00:04
abc: h2= 22−12
h2 =4−1
h=√3
P=(a+b):2*h
P=(2+4):2*√3
P=3√3
?
5 lis 00:06
abc: Bogdan ,dziękuję za konsultację i czas /bo już późno /
5 lis 00:08
Bogdan:
Ok
5 lis 00:08