parametr
Sonia19: Dobierz parametr a tak aby funkcja była ciągła
a) f(x)= {
36−x2x−6 dla x∊R\{6}
a, dla x=6
Tam jest jedna duża klamra która zaczepia też o a
4 lis 23:28
yyy?: jak wpiszesz duże U to będzie duży ułąmek
4 lis 23:30
Sonia19: 0k a jak to zrobić?
4 lis 23:33
Godzio:
| | 36 − x2 | |
Policz granicę limx→6 |
| |
| | 6 − x | |
Skorzystaj z tego, że a
2 − b
2 = (a − b)(a + b) = −(b − a)(a + b), podałem praktycznie
wszystko
4 lis 23:35
yyy?: | | ⎧ | 36 −x2x−6 dla x∊R/{6} | |
| F(x) = | ⎩ | a, dla x = 6 |
|
4 lis 23:38
Sonia19: (x−6)(x+6)x−6 zostaje x−6 podstawiamy 6 i wychodzi 0?
4 lis 23:57
Godzio: Myśl, wszystko napisałem, zjadłaś minus, i źle skróciłaś
4 lis 23:59
ZKS:
| (6 − x)(6 + x) | |
| = 6 + x |
| 6 − x | |
5 lis 00:02
Sonia19: −(x−6)(x+6)−x+6 dobry zapis?
5 lis 00:06
Godzio:
Blisko, ale dalej źle
5 lis 00:08
Sonia19: kolega wyzej ma dobrze?
po co to: −(b − a)(a + b)?
5 lis 00:09
Godzio: Ehh, kolega nie napisał minusa
| | 36 − x2 | | (6 − x)(6 + x) | |
limx→6 |
| = limx→6 |
| = |
| | x − 6 | | x − 6 | |
| | −(x − 6)(6 + x) | |
= limx→6 |
| = limx→6−(6 + x) = − 12 |
| | x − 6 | |
więc a = − 12
5 lis 00:11
Sonia19: dzieki wielkie kochany
5 lis 00:13
ZKS:
Heh
Godzio widzisz wprowadziłeś mnie w błąd bo spojrzałem na Twój pierwszy wpis
| | 36 − x2 | |
limx → 6 |
| i tam właśnie tego minusa nie ma.  |
| | 6 − x | |
5 lis 00:14
Godzio: A bo ja źle przepisałem

A później wszyscy patrzyli na mój wpis ...
5 lis 00:43